זוקן ראייה והטיפול בו

מתוך: ערןץ הבריאות, "חיים טוב", עם ד"ר אריאל פרקש ראיון עם ד"ר שמואל לוינגר

זוקן ראייה והטיפול בו

מתוך: ערןץ הבריאות, "חיים טוב", עם ד"ר אריאל פרקש ראיון עם ד"ר שמואל לוינגר

לקריאת הכתבה באתר דוקטורס יש ללחוץ כאן

ד"ר אריאל פרקש : שלום, ותודה שהצטרפתם אלינו לחיים טוב. אנחנו כאן כמו תמיד כדי לעזור לכם לחיות בריא יותר ולענות על השאלות שמטרידות אתכם על ידי המומחים הגדולים ביותר. והיום בתוכנית נפגוש את ד"ר שמואל לוינגר יועץ עיניים בבית חולים ביקור חולים ומנהל רפואי רשת עיניים. והוא יספר לנו על ניתוח חדשני לתיקון קוצר ראיה, שנקרא ניתוח פרסבילאסיק. בנוסף נפגש את אבנר ג'רפי שעבר את הניתוח בהצלחה. אתם מוזמנים כמו תמיד להתקשר לקו ערוץ הבריאות, או להיכנס לאתר התוכנית, חיים טוב, נקודה סי.או. נקודה איי.אל. שם תוכלו למצוא הרבה מידע על הנושא של התוכנית שלנו היום, וכמובן מידע בנושאי בריאות נוספים. אנחנו כבר מתחילים. 
פרסביופיה. זוקן ראיה. זה ליקוי הראיה הנפוץ ביותר. להבדיל מליקויים אחרים, הוא ליקוי שקשור לגיל ומתרחש ברוב המקרים בסביבות גיל ה-40. הליקוי הזה מתבטא בחוסר יכולת לראות בבירור מקרוב. הירידה בראיה לקרוב היא הדרגתית ומתפתחת אצל כל אחד בקצב שונה. הביטוי לכך יכול להיות קושי בקריאת אותיות העיתון והספר, תפריט במסעדה, ועוד לקושי בקריאת האותיות על גבי מסך המחשב. ואני רוצה להגיד שלום לד"ר שמואל לוינגר, שלום. 

ד"ר שמואל לוינגר : שלום רב. 

אריאל פרקש : מה שלומך?

שמואל לוינגר : מצויין, מה שלומך? 

אריאל פרקש : ממה נגרמת בעצם מחלת הפרסביופיה, זוקן הראיה?

שמואל לוינגר : זוקן ראיה נגרם עקב חוסר יכולת של עדשת העין להתכווץ ולהתרחב, הגמישות נחלשת, ולמעשה העין לא מסוגלת למקד את מה שהיא רואה מקרוב. היא מסוגלת לראות רק לרחוק. בן אדם שרואה טוב לרחוק, כאן אתם רואים בתמונה, רואים את הקרניים החודרות לעין, הקרניים חייבות ליפול על מרכז הראיה, על מקום שנקרא מאקולה. באותו רגע שהקרניים נופלות על המאקולה, אז הראיה שלנו חדה. קוצר ראיה מתבטא במצב שאורך העין גדול, גלגל העין גדול, כמו שאתם רואים, כמו התמונה שלפנינו, והקרניים מתמקדות לפני הרשתית. ועל ידי כך לא מצליחים לראות. אסטיגמציה, שהקרניים, שהקרנית היא לא סימטרית, והקרניים מתפזרות כמו שאתם רואים פה, רואים מעוות את התמונה. 

אריאל פרקש : מטושטש. 

שמואל לוינגר : רוחק ראיה, זה בעצם חלק מקוצר, מהפרסבילאסיק, המיקוד נופל מאחורי העין, שהעדשה אינה מסוגלת למקד את הראיה על הרשתית, מקבלים רוחק ראיה. פרסבילאסיק, ...

אריאל פרקש : וזה בעצם תמונות מהניתוח. 

שמואל לוינגר : נכון. כאן אתם רואים למעשה את הניתוח. אני חושב שפה אנחנו יכולים לראות שלמעשה מבצעים חלון טיפולי, ומשייפים את ההיקף של הקרנית, ועל ידי כך משנים את הרוחק ראיה ויוצרים סימטריה שהמיקוד של הקרניים יפלו על הרשתית. 

אריאל פרקש : טוב. זה היה מעבר מהיר, אנחנו עוד אני מקווה נעבור על זה לאט לאט, וגם דרך שאלות של הצופים. אבל לסיכום אפשר להגיד בעצם שאנחנו מדברים בזוקן הראיה, שהחלק הזה הוא החלק הפגום, שזה ה..

שמואל לוינגר : העדשה, 

אריאל פרקש : העדשה בעצם. 

שמואל לוינגר : נכון 

אריאל פרקש : שהתפקיד שלה.. 

שמואל לוינגר : הקרניים שנופלות, אמורות ליפול על הרשתית, במקום זה הם נופלות מאחורי הרשתית, ולכן למעשה בן אדם שנמצא פה, ומנסה לקרוא את ספר, הוא לא מצליח אלא הקרניים נופלות מאחור. 

אריאל פרקש : ... במקום להתמקד פה

שמואל לוינגר : נופלת מאחורה

אריאל פרקש : מאחורה. אז מה בעצם הסימפטומים של המחלה הזאת? במה זה מתבטא?

שמואל לוינגר : למעשה, אדם יכול להיראות מיליון דולר. נראה צעיר יפה ונחמד. אבל העדשה בעין מסגירה את גילו. אם הבן אדם רואה טוב לרחוק, מעל גיל 40, 45, לא תהיה ברירה הוא יצטרך משקפיים לקריאה. ההוא שלמעלה לא תכנן אותנו לחיות מעל גיל 40. הוא תכנן אותנו לגיל 40 וזהו זה. ולמעשה אנחנו רואים טוב עד גיל 40, מגיל 40 הראיה לקרוב נחלשת, ויש צורך בעזר כמו משקפי קריאה. בהתחלה מספר קטן, ועד גיל 55, שהעדשה למעשה מפסיקה להיות גמישה לחלוטין, אנחנו זקוקים למשקפיים עד פלוס 3. מי שרואה טוב לרחוק. ולא היה לנו פתרון עד לשנה האחרונה, וכמו ש, כשם התוכנית, חיים טוב, למעשה זה חלק מהסבל או אי נחת שלנו בחיים היה שהיינו צריכים לשים משקפיים במסעדה או לקריאה ואנשים באים אלי, תשמע דוקטור, 50 אחוז מהקריאה שקראתי פעם הפסקתי לקרוא. התענוג שלי לקרוא בשקט, לשכב במיטה ולקרוא ספרים, פשוט נעלם. 

אריאל פרקש : יש גם תופעה הפוכה שקורית שאנשים שהיה להם משקפיים פתאום כביכול רואים יותר טוב? הם יכולים להוריד את המשקפיים?

שמואל לוינגר : כן, זה תופעה, זה כבר.. 

אריאל פרקש : עם הגיל. 

שמואל לוינגר : הולך עם פתולוגיה של העין. כשהעין מפתחת קטרקט, והעדשה מתחילה להיות עכורה, זה שלב יותר מתקדם, העדשה הזו גורמת לסטיה לכיוון המינוס. 

אריאל פרקש : אבל זה כבר לא קשור ל.. 

שמואל לוינגר : ... ואז פתאום מתחילים לקרוא, אה, אני רואה טוב, אני קורא מקרוב, אבל למעשה זה סימן ראשוני של התפתחות קטרקט. 

אריאל פרקש : ... מתבגר. אז עכשיו לפני שניגש לניתוח, יש איזה דרך למנוע את ההופעה של המחלה הזאת של הפרסביופיה, של זוקן הראיה? 

שמואל לוינגר : היו ניסויים רבים של תרגול העדשה, ניסוי של לבצע כל מיני, לקצר, תרופות, מאכלים, שום דבר לא הצליח. למעשה מי שמגיע לגיל 40, העדשה מסגירה את גילו. אתה יכול כמו שאמרתי להיראות נפלא, אבל הגיל מתבטא בחוסר גמישות של העדשה. 

אריאל פרקש : אז מה היו דרכי הטיפול עד היום? מה ניסו לעשות ?

שמואל לוינגר : עד היום מה שהיינו עושים, היינו עושים עין אחת היינו מתאימים לקרוב, לראיה לקרוב, בשיטת הלייזר, והעין השניה לרחוק. אותו כנ"ל, זה מה שבעצם היינו עושים, אנשים משתמשים בעדשות מגע, עדשה אחת היו משתמשים לראיה לקרוב, ועדשה אחרת לרחוק. 

אריאל פרקש : אז עין אחת היתה מתפקדת לרחוק, עין שניה לקרוב. 

שמואל לוינגר : מה שנקרא מונוויז'ן. עין אחת, ראיה חד עינית. 

אריאל פרקש : זה לא מבלבל ? 

שמואל לוינגר : לא כולם היו מסתדרים עם זה, במיוחד תלוי במקצועות מסויימים ויש אנשים שהם יותר פדנטיים, יותר קפדניים ולמעשה היה להם קשה. ולא היה להם פתרון,

אריאל פרקש : ... בפרסבילאסיק. ....

שמואל לוינגר : כמעט 70 אחוז מהאוכלוסיה זקוקים למשקפי קריאה היום. לא היה לנו מענה ופתרון והמענה הזה נוצר כאשר הטכנולוגיה התקדמה. למעשה כיום אנחנו בעזרת ניתוח לייזר שזה נחוץ מיכשור מאוד מדוייק ומתקדם שיבצע את הפרוצדורה את הטיפול בצורה מאוד מאוד מדוייקת, הוא מבוצע בשני שלבים, שלב ראשון הכנה של המיתלה, כמו שראיתם בדיאגרמה, הכנה של המיתלה הניתוחי, 

אריאל פרקש : אנחנו מדברים עכשיו על הניתוח הפרסבילאסיק, והוא מתבצע בחלק של הקרנית, כן?

שמואל לוינגר : רק בקרנית.

אריאל פרקש : באיזור הקדמי של ה.. 

שמואל לוינגר : נכון. מה שאנחנו עושים, אנחנו מבצעים למשל חיתוך של הקרנית, הרמה של המיתלה, של החלון הטיפולי, ושיוף של הקרנית בצורה מולטי פוקלית. רב מוקדית. כמו שיש משקפיים 

אריאל פרקש : זאת אומרת איזור מסויים של הקרנית הוא מיועד לרחוק, ואיזור מסויים, 

שמואל לוינגר : האיזור המרכזי דווקא מיועד לקרוב, והאיזור החיצוני מיועד לרחוק. כמו במשקפיים מולטי פוקליות, 

אריאל פרקש : זה מה שאנחנו רואים עכשיו בעצם. 

שמואל לוינגר : נכון. מה שכאן, פה הייתי, קשה לי למקד, אבל המיקוד למעשה משתנה ממיקוד בודד אחד לרב מוקדי. זאת אומרת הקרניים נופלות במספר מוקדים בעת ובעונה אחת, ומאפשר לנו למעשה לראות גם ממרחק קרוב, וגם ממרחק רחוק, בגלל הצורה של הקרנית המולטי פוקלית. 

אריאל פרקש : כמו קצת עם המשקפיים המולטי פוקליות שהיום מחולקות חצי חצי, 

שמואל לוינגר : אותו רעיון, אותו רעיון, אותו רעיון. לאחרונה אגב פותחה טכניקה דומה בניתוחי קטרקט, שמשתילים עדשות מולטי פוקליות לאנשים מבוגרים מעל גיל 70 ומאפשרים על ידי עדשה שהיא בעצם מושתלת לתוך העין בצורה מולטי פוקלית, כמו השיוף של הקרנית, אותו מבנה, לראות גם מקרוב גם מרחוק, אחרי ניתוחי קטרקט. אנשים בני 70 פתאום רואים כמו ילדים בני 18, כמו שאמרנו, חיים טוב. 

אריאל פרקש : אז הלוואי שהיה אפשר לעשות ככה גם בכל החלקים האחרים בגוף. אבל פה זה עובד כנראה מצויין, ובואו ונראה ראיון שקיימתי עם מטופל שעבר את הניתוח.

מחלות עיניים