בלי עין הרע

תופעה: עשרות חיילים ומלש"בים בשנה מחליטים לעבור ניתוח לייזר לתיקון הראייה כדי שיוכלו לשרת ביחידות מובחרות. החסרון הגדול של השיטה הוא המחיר, שנע סביב אלפיים דולר לניתוח.

בלי עין הרע

תופעה: עשרות חיילים ומלש"בים בשנה מחליטים לעבור ניתוח לייזר לתיקון הראייה כדי שיוכלו לשרת ביחידות מובחרות. החסרון הגדול של השיטה הוא המחיר, שנע סביב אלפיים דולר לניתוח.
מתוך: עיתון "במחנה"

עוד כשהיה ילד חלם טוראי גלעד ברון להיות לוחם בצנחנים. אולם, קוצר ראייה חמור הפריד בינו לבין רצונו לשרת בחטיבה המובחרת. מספר המשקפיים שלהם נזקק גלעד נע בין מינוס 8 ל - 9- . ולאחר שנקבע לו פרופיל נמוך שלא מאפשר גיוס לצנחנים, החליט ברון לעשות ניתוח לתיקון הראייה באמצעות לייזר. כיום, שנה לאחר הניתוח, משרת ברון בפלחה"ן בחטיבת הצנחנים. "לפני הגיוס יכולתי להסתדר עם עדשות מגע שבעזרתן הייתה הראייה שלי מעולה", נזכר ברון. "אך כשהייתי מסיר אותן הכל היה הופך להיות מטושטש, כיום אני רואה 6:6 מבלי להזדקק לעדשות או למשקפיים, ומה שהכי טוב זה שהתאפשר לי להתגייס לאן שרציתי". 
ברון אינו היחיד שבחר בניתוח הסרת משקפיים בלייזר לתיקון הראייה. בצה"ל מספרים על עשרות חיילים ומלש"בים המחליטים לעבור את הניתוח, מדי שנה. לדברי ד"ר עמי הירש, המשמש כרופא עיניים מייעץ בלשכת הגיוס ומנהל רשת מרפאות "עיניים", עשרים אחוז מן החיילים המרכיבים משקפיים מאובחנים בלשכת הגיוס כבעלי קוצר ראייה של מינוס 6 ומעלה. 
בצה"ל מודעים למגבלה הפיזית ומורידים את הפרופיל הרפואי לחיילים בעלי קוצר ראייה כזה ל- 72. חייל בעל פרופיל זה יוכל לשרת בחלק מן היחידות הקרביות, כמו שריון ותותחנים. לדבר ד"ר הירש מדובר במצב אבסורדי: חייל קצר רואי הנמצא בשטח שיאבד את עדשות המגע שלו או את משקפיו עלול להיות בבעיה חמורה. קוצר ראייה של מינוס 6, לדוגמה, לא מאפשר שום כושר התמצאות במרחב. גם אם מדובר בסביבה יחסית מוכרת, הוא בפירוש לא יוכל לתפקד. חייל כזה אף עלול להיות תחת סיכון אמיתי לחייו, אם הוא מאבד את משקפיו במהלך לחימה". 

אלף דולר לעין 
בצה"ל מאפשרים לחיילים לעבור את ניתוח הלייזר לתיקון הראייה גם במהלך השירות. התקנות לקביעת הכושר הבריאותי בצה"ל קובעות כי חייל או מלש"ב, אשר ראייתו לקויה ועבר ניתוח באמצעות לייזר, יכול להעלות את הפרופיל הרפואי שלו בהתאם ליכולות הראייה החדשות שלו. מיד לאחר הניתוח נקבע לחייל, באופן זמני, פרופיל רפואי נמוך למשך תקופת החלמה והסתגלות. אחריה נקבע פרופיל חדש, שיכול להגיע גם ל- 97. 
ניתוח לייזר לתיקון הראייה נמשך לא יותר מארבע דקות לכל עין. תחילה מוסר החלק בקדמי של הקרנית ולאחר מכן מופעלת קרן לייזר מיוחדת, המשייפת את הקרנית ומתקנת את ליקוי הראייה. לאחר הניתוח, המבוצע בהרדמה חלקית, אין כל צורך באשפוז. נדרשת רק התאוששות קצרה של שלוש שעות בלבד, עד שרואים תוצאות 
שימו לב, לא לכל אחד יתאפשר לבצע ניתוח לייזר מבחינת נתוניו הרפואיים, רק שלושים אחוז מקצרי הראייה המעוניינים לעבור ניתוח כזה מתאימים. 
חיסרון משמעותי של הניתוח הוא מחירו הגבוה העומד על כאלף דולר לעין. אך המחיר משתלם בעיני רבים, כשמביאים בחשבון את החיסכון המצטבר של קניית משקפי ראייה שמחירם נע בין 500 ל- 1500 שקלים לזוג או עלותן של עדשות מגע ותכשירים נלווים יקרים. 
כמו ניתוח פלסטי 
ומה לגבי הסיכונים? ד"ר דוד ורסנו, מנהל שירות הקרנית בבית החולים איכילוב, מסביר: "למרות שזהו הליך רפואי שכיח למדי, ואלפי ניתוחים מתבצעים בארץ מדי שנה בשנה, מדובר בפעולה כירורגית שמבוצעת על עין בריאה, שיש בה פוטנציאל סיכון. זהו ניתוח קוסמטי, ובדומה לניתוח פלסטי באף, ניתן לחיות עם המצב הקיים ללא ניתוח". 
כדי למזער את רמת הסיכון למינימום ממליץ ד"ר ורסנו לבדוק כמה נתונים לפני שנכנסים לחדר הניתוח: "כדאי לברר אם הרופא המנתח מתמחה בקרנית. רופאי עיניים יכולים להתמחות בחלקים שונים של העין. ובישראל ישנם כעשרים רופאים מומחים לקרנית בלבד. כמו כן, רצוי לבחור רופא עם נסיון מרובה במרפאה ממוסדת וותיקה.

מחלות עיניים