אסטיגמציה (צילינדר בעיניים)

יכול להיות שפעם שמעתם את המונח "צילינדר" או שאפילו בבדיקת עיניים אמר לכם האופטומטריסט שיש לכם "צילינדר" אבל לא קיבלתם הסבר מעמיק מה זה צילינדר? אם להיות מדויקים המושג הרפואי הוא "אסטיגמציה", ובמילים פשוטות בעיה במבנה האנטומי של העין.. כל מה שרציתם לדעת על צילינדר ואסטיגמציה, ולא ידעתם את מי לשאול.

אסטיגמציה (צילינדר בעיניים)

הראייה של בני האדם היא מופלאה, ה"טכנולוגיה" העומדת מאחורי העין האנושית היא מרתקת וההבנה של המערכת המורכבת המאפשרת לנו לראות היא מעוררת השתאות. אך לצד ההבנה של מערכת הראייה בתפקוד אופטימלי, מעניינים לא פחות גם הליקויים, הירידה בתפקוד והאפשרויות לתיקון שלהם בשיטות שונות. אחד הליקויים הנפוצים הוא האסטיגמציה, או בלשון העם – צילינדר. במאמר זה ננסה לענות על השאלות הרבות הצצות סביב הנושא:  למה זה קורה? איך מטפלים בצילינדר? כמה זה עולה? מהם התסמינים לאסטיגמטי? מה זה אומר אסטיגמציה אצל ילדים? מה זה אומר עדשות מגע עם צילינדר?

המומחים של  קבוצת 'עיניים ד"ר לוינגר' בניהולו הרפואי של ד"ר  שמואל לוינגר, עונים במאמר הבא על כל התשובות לשאלות שעשויות להתעורר בעניין אסטיגמציה.

 

מה זה צילינדר בעיניים או מה זה אסטיגמציה?

אז מה זה צילינדר בעין? במצב תקין אור נכנס לעין ונשבר בקרנית. לאחר מכן הוא עובר דרך העדשה ומשם מתמקד בנקודה אחת ברשתית, מה שמאפשר ראייה ברורה וחדה.

אסטיגמציה הינה התקמרות בלתי שווה של הקרנית או עדשת העין. כלומר קרנית העין אינה כדור עגול אלא בעלת מבנה אובלי או אליפטי. במצב כזה נוצר ליקוי ראיה שכן במקום שמוקד העין יהיה מורכב מנקודה אחת הוא מורכב משתי נקודות, מה שיוצר טשטוש ראייה בכל המרחקים, הן לקרוב והן לרחוק וזה נראה כמו מריחה של דמות, טשטוש גבולות, ואף כפילות דמויות, תלוי בחומרת המצב.

עם זאת, אסטיגמציה בעין אינה מחלה אלא בעיה במבנה העין. מדובר בתופעה נפוצה מאוד המופיעה בקרב חלקים נכבדים מהאוכלוסייה. החדשות הטובות הן שניתן לטפל בליקוי זה באופנים שונים. מה שמכונה 'צילינדר בעין' הינו למעשה הפתרון לבעיית האסטיגמציה. כלומר אותו ליקוי הראייה מתוקן באמצעות עדשת צילינדר, ומכאן הבלבול בשמות.

אסטיגמציה בעין יכולה להופיע כתופעה מולדת או להתפתח בשלב כזה או אחר בחיים, ולהחמיר במיוחד בגיל ההתבגרות. בניגוד לסברה קיימת, אסטיגמציה אינה יכולה להיווצר כתוצאה מצפייה במסכים או קריאה בחושך. היא כן יכולה להיווצר גם כתוצאה מניתוח בעין, פציעה או מחלת הקרטוקונוס.

 

איך מודדים צילינדר בעיניים?

יחידות המידה של צילינדר הן דיופטר, בדומה למידות מידה של קוצר או רוחק ראייה. עוצמת הצילינדר מתחלקת ל-3 דרגות: נמוך (עד 1 דיופטר), בינוני (1-3), גבוה (מעל 3). מלבד הדרגה נדרש לקבוע גם כיוון הצילינדר בין 0-180 מעלות. ככל שהצילינדר נמוך יותר ככה הראייה יותר טובה, ולהפך. ככל שהצילינדר גבוה יותר כך הראייה מטושטשת יותר.

 

איך מאבחנים צילינדר?

כל אופטומטריסט מוסמך המבצע בדיקת ראייה רגילה יכול לאבחן אסטיגמציה. איך הוא עושה זאת?

למעשה מדובר בבדיקה משולבת, האחת, בדיקה ממוחשבת באמצעות מכשור אופטי. מטרת בדיקה זו לתת אינדיקציה למצב הראייה. הבדיקה הנוספת היא בדיקה שבה הנבדק מתבקש להקריא מספרים ואותיות מלוח. בנוסף, באמצעות עדשות שונות נבדקת התאמה ושיפור ראייה במסגרת ההקראה מהלוח. עם סיום הבדיקה, האופטומטריסט ידע לומר אם קיימת תופעת אסטיגמציה, מהי דרגת הצילינדר ומהו הכיוון שלו.

 

מה הטיפול לצילינדר בעין? (כלומר – לאסטיגמציה)

ישנם 3 טיפולים נפוצים לתופעת האסטיגמציה:

  • משקפי ראייה - למעשה משקפי ראייה. הוא הפתרון הקל והפשוט להשיג שיפור בראייה. ניתן להשתמש במשקפי ראייה עם עדשות מולטיפוקל או עדשות ראייה רגילות.
  • עדשות מגע עם צילינדר - אפשרות שנייה היא להשתמש בעדשות יומיות עם צילינדר או עדשות חודשיות. היתרון כאן הוא המראה האסתטי, נוחות השימוש. כיום ניתן להתאים עדשות מגע הן לפי גודל הצילינדר ולפי הכיוון שלו.
  • ניתוח לתיקון ראייה -  שיוף וליטוש הקרנית על ידי קרן לייזר בניתוח להסרת משקפיים יכול לתקן את בעיית האסטיגמציה וליצור חדות ראייה. בהמשך נרחיב על אפשרות זו.

בחירת הפתרון המתאים ביותר תלויה במטופל, בגילו, באורח חייו. חשוב להתאים את הפתרון לבעיית  האסטיגמציה על ידי אופטוימטריסט ושקילת מכלול השיקולים.

 

אסטיגמציה - תסמינים

מהם התסמינים אשר מעוררים חשש לקיומה של אסטיגמציה?

  • כאבי ראש לאחר מאמץ בהפעלת העיניים כגון קריאה, צפייה בטלוויזיה.
  • סינוור בנהיגת לילה.
  • אורות נמרחים בנהיגת לילה.
  • סיכול בין אותיות או בלבול בין מספרים דומים.
  • ראייה כפולה.
  • צמצום העיניים בהתמקדות.

 

מהי אסטיגמציה אצל ילדים?

גם ילדים בדומה למבוגרים יכולים לסבול מאסטיגמציה. איך מזהים אסטיגמציה אצל ילדים? מאחר והילדים לא יכולים להתלונן על בעיית ראייה, בין היתר כי זו "המציאות" שהם מכירים, חשוב שההורים ישימו לב לתסמינים הבאים אצלם ילדם ובמידה ומתעורר חשד לבצע בדיקה מתאימה לזיהוי תופעת אסטיגמציה.

 

תסמינים לאסטיגמציה אצל ילדים:

  • התקרבות למסך הטלוויזיה.
  • תלונות בקשר לעיניים כמו כאב בעיניים וצריבה בעיניים לאחר מאמץ של ראייה כמו צפייה בטלוויזיה.
  • קושי בזיהוי גופים קרובים ורחוקים.

למה חשוב לאבחן את תופעת האיסטיגמציה מוקדם ככל האפשר? על מנת להעניק טיפול בזמן ולמנוע התפתחות של עין עצלה כתוצאה מטשטוש הראייה.

 

כיצד ניתן לטפל באסטיגמטיה אצל ילדים?

במקרים בהם התופעה אינה מפריעה לילד ניתן לומר שמדובר באסטיגמציה ברמה קלה. במקרה כזה ייתכן והרופא ימליץ לבצע בדיקות מעקב שגרתיות. במידה וזה לא המקרה, אלא מדובר באסטיגמציה מהסוג היותר קשה, יינתן טיפול מתאים.

במידה ומדובר בילדים הפתרון הקלאסי הוא הרכבת משקפיים אשר אמנם אינם מתקנים את הליקוי אך משפרים את חדות הראיה, לכל מרחק. בהמשך, כאשר מדובר באסטיגמציה אצל נוער, ניתן לבחון אפשרות של הרכבת עדשות צילינדר ייעודיות לבעיית האסטיגמציה.

מאחר ובאופן כללי קשה לאבחן את התופעה או בכלל בעיית ראייה אחרת אצל ילדים ישנה המלצה כללית לבצע בדיקת ראייה שגרתית לכל ילד בגיל שנה, גיל שלוש ולאחר מכן בגיל 6.

 

ניתוח לייזר לטיפול באסטיגמציה

למי שעייף ממשקפי ראייה ומעדשות יומיות עם צילינדר, ניתוח לייזר מאפשר לתקן את העיוות שנוצר בעין ולתקן את הרקמה המרכיבה את הקרנית, כך מבנה העין חוזר להיות עגול, וקרני האור חודרות שוב דרך מוקד אחד.

למעשה לצורך תיקון האסטיגמציה מדובר באותו ניתוח הלייזר לתיקון ראייה. עם זאת, כן יש לבצע התאמות נדרשות בעיקר לפני הניתוח. ההליך הניתוחי נחשב בטוח ולא מסובך. בשביל לסייע להצלחת הניתוח יש להקפיד על ההנחיות של הרופא המנתח לביצוע לפני הניתוח.

כמו כן חשוב להדגיש כי לא כל אדם עם צילינדר יכול לעבור ניתוח לייזר להסרת צילינדר. לפני עריכת ניתוח צילינדר יש לבצע בדיקת התאמה עם מנתח מומחה בשביל לבחון האם המועמד מתאים לעריכת הניתוח עומד בקריטריונים, בהתאם למצב העיניים שלו ולשגיאת השבירה.

 

קיימים 2 סוגים של ניתוחי לייזר להסרת צילינדר בעין:

  • ניתוח PRK - מבצעים הסרה של השכבה החיצונית של הקרנית ומשנים את צורתה באמצעות לייזר ייעודי. מתאים במיוחד לאנשים בעלי קרנית דקה.
  • ניתוח אינטראלאסיק – מבצעים חלון טיפולי ע"י קרן לייזר משוכללת ומדויקת בשלב השני מלטשים את הקרנית, למידה הרצויה בהתאם לנתוני העין.  החלמה וחזרה לשגרה מהירה מאוד

 

לאחר ביצוע הניתוח יש להקפיד על המלצות מנתח העיניים לצורך החלמה וחזרה מהירה לשגרה. בתקופת ההחלמה יש להקפיד על טפטןף טיפות עיניים לפי הנחיות הרופא , שמירה על סטריליות איזור העיניים וכל ההנחיות הנוספות שיינתנו במרפאה.

ומה לגבי שיפור הראייה? בחלק מהשיטות שיפור הראייה מושג באופן מיידי ובחלק אחר של השיטות בפרק הזמן המיידי שלאחר הניתוח חל דווקא טשטוש בראייה. התייצבות הראייה מושגת במשך מספר ימים עד שבועות.

הניתוח בהשתתפות קופות החולים: כללית פלטינום, מאוחדת ולאומית ומכבי שלי באיזור באר שבע הדרום. יש להתעדכן  מעת לעת באתרי הקופות ובאתר החברה. 

 

סיכום

במאמר זה סקרנו בהרחבה מה זה צילינדר בעין. ראשית, המילה המקובלת "צילינדר" היא למעשה הפתרון שניתן לתופעה הנקראת אסטיגמציה. ראינו כי לא מדובר במחלה אלא במבנה אטומי לקוי של העין. הפתרונות הנפוצים הם הרכבת משקפי ראיה או עדשות מגע לצלינדר. חלק מהאנשים שיש להם צילינדר נמצאים מתאימים לתיקון ליקוי הראייה באמצעות ניתוח לייזר שנחשב ניתוח בטוח עם שיעורי הצלחה גבוהים.

כן בחנו מה זה צילינדר במשקפיים אצל ילדים. ראינו כי מומלץ לקחת ילדים קטנים לבדיקת עיניים יזומה לצורך בחינת מצב הראייה כתוצאה מהקושי לזהות בעיות ראייה שונות בזמן.

 קבוצת המרכזים הרפואיים עיניים ד"ר לוינגר מקבוצת דנאל היא מומחית לביצוע ניתוחי לייזר להסרת משקפיים, בהובלתו וניהולו הרפואי  ד"ר  שמואל לוינגר. ניתן לפנות לייעוץ וכל שאלה בנושא.

מחלות עיניים