היפרופיה / רוחק ראייה

מגבלות ראייה אצל ילדים, ובכללן רוחק ראייה אינן תופעה נדירה, ועם זאת, לעיתים כהורים קשה לנו לזהות את הבעיה כי אנחנו לא רואים דרך עיניהם אלא רק שומעים על הסימפטומים השונים כגון כאבי ראש או הימנעות מקריאה או כתיבה. לכן, חשוב להכיר את התופעה, הסימפטומים, האבחון ודרכי הטפול.

אם אתם מזהים פזילה אצל ילדכם, או שהוא מדווח על כאבי ראש לאחר מאמץ בעיניים או שהוא בכלל נמנע מלקרוא או לכתוב ייתכן והוא סובל מרוחק ראייה. מה זה רוחק ראייה? ובפרט, רוחק ראייה אצל ילדים? מה ההבדל בין רוחק ראייה לזוקן ראייה? מהם הגורמים לרוחק ראייה? כיצד מאבחנים רוחק ראייה? מהם התסמינים לרוחק ראייה? כיצד מטפלים ברוחק ראייה? והאם רוחק ראייה אצל ילדים יכול לחלוף לבד?

שאלנו את המומחים של רשת המרכזים הרפואיים 'ד"ר לוינגר עיניים' את כל השאלות בנושא רוחק ראייה וקיבלנו מידע חשוב שכדאי לכל הורה להכיר.

מה זה רוחק ראייה?

רוחק ראייה, בשפה המקצועית 'היפרופיה' או 'היפרמטרופיה', נוצר כתוצאה משינוי בצורת העין במסגרתו גלגל העין מתקצר. למעשה, רוחק ראייה גורם לקושי לראות טוב בראייה מקרוב. לעומת זאת, כאשר יש רוחק ראייה, הראייה למרחק הינה טובה. זה כמובן נתון מעט מבלבל במיוחד כאשר מנסים "לאבחן" בבית בעצמנו את הילדים, כי אנחנו רגילים לחשוב על ליקויי ראייה כעל כאלה שפוגעים תחילה בראייה מרחוק ולא בזו מקרוב, אך לא תמיד כך הדבר.  

מה זה אומר בפועל? במצב התקין מיקוד קרני האור אמור להיות על הרשתית. במצב של רוחק ראייה, מיקוד קרני האור מתרחש מאחורי הרשתית מה שיוצר תמונה מאחורי הרשתית, כלומר מחוץ לגלגל העין, ובפועל ראייה מטושטשת בטווח הקרוב. במילים אחרות מדובר בליקוי בתשבורת, כלומר בעיה במיקום שבירת האור על פני גלגל העין.

לעיתים מי שסובל מרוחק ראייה באופן אינטואיטיבי ולא רצוני מכווץ את השריר הפנימי של העין על מנת לראות בבירור עצמים קרובים. ואולם, מצב כזה יכול לגרום לכאבי ראש וטשטוש ראייה שכן קיים קושי לרכז את השרירי הפנימי לאורך זמן. כמו כן, כיווץ תמידי של השריר יכול להובילה לפזילה.

מהם הגורמים לרוחק ראייה?

מתי למעשה נוצר רוחק ראייה (היפראופיה)? או כשגלגל העין קצר מהרגיל או כאשר הקרנית נוקשה וצורתה לא תקינה, למשל שטוחה. מצבים אלה גורמים לקרני האור להגיע אל מאחורי הרשתית וליצור רוחק ראייה. מה יכול לגרום למצבים אלה? כיום, ידועים מספר גורמים שגורמים לרוחק ראייה, כאשר אחד מהם הוא סיבה תורשתית.

תסמינים לרוחק ראייה

ישנם מספר תסמינים שיכולים לרמוז על מצב של רוחק ראייה, כך למשל כאב בעיניים ותחושה של מאמץ בעיניים, פזילה, כאבי ראש לאחר ראייה בטווח קרוב כמו למשל בזמן קריאה או ציור. וכמובן התסמין הקלאסי הוא ראייה מטושטשת מקרוב. בכל מצב, חשוב להיבדק אצל רופא עיניים לקבלת אבחון מלא והתאמת טיפול בזמן.

רוחק ראיה אצל ילדים

אצל כ- 15% מהילדים מתגלה מצב של רוחק ראייה, ואולם לא כולם יזדקקו לטיפול. מתי לא צריך לטפל ברוחק ראייה אצל ילדים? במצב שמוגדר כרוחק ראייה קל. למה? בזכות הגמישות בעדשה של הילדים, יש נטייה אצל ילדים להתגבר על רוחק הראייה בקלות ובלי לקבל סיוע חיצוני. מה נחשב לרוחק ראייה קל? לרוב עד 4+. כשליש מהמאובחנים עם רוחק ראייה, מוגדרים עם רוחק ראייה חמור יותר. במצב כזה כן יינתן טיפול באמצעות משקפי ראייה.

תסמינים להיפרמטרופיה אצל ילדים

לרוב ילדים לא יתלוננו על קושי בראייה מאחר וזה המצב היחידי שהם מכירים. לכן, אצל ילדים קשה יותר לזהות תסמינים לרוחק ראייה. מה ההורה יכול לעשות? ראשית, להיות ער ולשים לב לתסמינים כמו למשל: תלונות על כאב ראש, פזילה, התחמקות מקריאה או כתיבה. אפשרות נוספת וחשובה היא קיום בדיקת עיניים שגרתית אצל רופא עיניים,

בדיקת עיניים שגרתית לילדים אצל רופא עיניים

בדיקת עיניים שגרתית לילדים אצל רופא עיניים היא חשובה מאוד בשביל לאבחן בזמן מחלות עיינים ומצבים נוספים שעלולים לגרום לבעיות ראייה ואף על מנת להתאים טיפול מתאים לתיקון המצב ומניעת החמרה נוספת. הזמנים המומלצים לעריכת בדיקת עיניים אצל רופא עיניים הם בגיל שנה, גיל שלוש ובגיל 6, לפני תחילת שנת הלימודים והכניסה אל כיתה א'. חשוב לציין שגם בטיפת חלב ובבית הספר נערכות בדיקות עיניים ואולם רק אצל רופא עיניים ניתן לבצע בדיקה מעמיקה באמצעות הרחבת אישונים אשר במסגרתה ניתן לאבחן רוחק ראייה ובעיות ראייה נוספות.

כאמור לעיל,  לא בכל מצב של רוחק ראייה נדרש התאמת משקפי ראייה. ייתכן כי רוחק הראייה הינו במצב קל והרופא ימליץ על מעקב שגרתי בלבד.

היפרמטרופיה אצל ילדים - קבוע או זמני?

ככל שרוחק הראייה אצל ילדים נובע מגלגל עין קטן, שאז הסיכוי לכך שגלגל העין יגדל וורוחק הראייה יחלוף ויעלם הוא גבוה. לרוב, הגיל שנצפה שרוחק הראייה יחלוף הוא עד גיל ההתבגרות. במקרים בהם רוחק לא חלף עד גיל ההתבגרות סביר להניח כי רוחק הראייה יוותר קבוע במשך החיים. עוד חשוב לשים לב שקיים סיכון שרוחק ראייה יגרום לפזילה אצל ילדים מתחת לגיל 8 ולכן הרופא ימליץ על שימוש במשקפי ראייה והמשך בדיקות מעקב לצורך מניעת הפזילה, מה שלא מבטל את הסיכוי לכך שרוחק הראייה יחלוף עד גיל ההתבגרות.

כיצד מאבחנים רוחק ראייה?

רוחק ראייה מאובחן באמצעות בדיקת עיניים מקיפה אצל רופא עיניים, במקרה של ילדים אצל רופא עיניים לילדים. במסגרת הבדיקה רופא העיניים ירחיב את האישונים באמצעות טיפות ייעודיות על מנת לנטרל את תנועת העדשה. לאחר בחינת מכלול השיקולים, יקבע הרופא האם המטופל סובל מרוחק ראייה. לאחר מכן תינתן המלצה להמשך טיפול ומעקב שגרתי.

טיפול ברוחק ראייה בילדים

כאמור, אצל ילדים לא בכל המקרים יידרש טיפול ולעיתים מעקב שגרתי יהיה מספק. מתי כן נדרש טיפול אצל ילדים? במצב שבו מדובר ברוחק ראיה עם מספר גבוה, או במקרה של עין עצלה או פזילה. במצב כזה הרופא המטפל ימליץ על שימוש במשקפיי ראייה או עדשות מגע בגיל מאוחר יותר. משקפי ראייה ועדשות מגע יכולים לתקן את רוחק הראייה ולאפשר ראייה תקינה שכן הן מורכבות מעדשה קמורה אשר מאפשרת התכנסות קרני האור ובכך חיזוק כח השבירה ושיפור הראייה.

טיפול ברוחק ראיה אצל מבוגרים

אצל מבוגרים תיקון רוחק ראייה יכול להיעשות באמצעות משקפי ראייה ועדשות מגע. ואולם, במידה והמטופל מעוניין להסיר את התלות והמגבלות הנוצרות בשימוש במשקפי ראייה ובעדשות מגע, הוא יכול לערוך בדיקת התאמה על מנת לבחון אפשרות של ביצוע ניתוח לייזר לתיקון רוחק הראייה.

ישנן מספר שיטות ניתוח שיכולות להתאים לתיקון רוחק ראייה. ואולם, כל מועמד המעוניין לעבור ניתוח ראשית מחוייב לעבור בדיקת התאמה לקביעת כשירותו הרפואית לביצוע הניתוח. בדיקת התאמה נערכת ברשת המרכזים הרפואיים 'ד"ר לוינגר עיניים' בעלת ניסיון עשיר בביצוע ניתוחי לייזר להסרת משקפים ותיקון בעיות ראייה מסוגים שונים, לרבות רוחק ראייה. ניתוחי לייזר להסרת משקפיים ידועים כניתוחים בעלי שיעורי הצלחה גבוהים וסיכון נמוך לסיבוכים, על אחת כמה וכמה כאשר הניתוח מבוצע על ידי צוות רפואי מיומן ולאחריו המטופל מקפיד על הטיפול המניעתי שניתן לו לאחר הניתוח.

כמה מילים על קוצר ראייה

לעיתים יש נטייה לבלבל בין קוצר ראייה ורוחק ראייה, נעמוד על ההבדלים ביניהם כעת. גם קוצר ראייה וגם רוחק ראיה הם למעשה בעיות של מיקום שבירת האור על פני גלגל העין. ברוחק ראייה, כאמור, התמונה נוצרת אחרי הרשתית בגלל שגלגל העין קצר מידי, ולכן נוצר קושי בראייה מקרוב. בקוצר ראייה, המצב הוא הפוך. התמונה נוצרת לפני הרשתית מאחר וגלגל העין ארוך מדי. ולכן הבעיה שנוצרת במצב של קוצר ראייה באה לידי ביטוי בראייה לרחוק.

לסיכום

רוחק ראייה (היפרופיה או היפראופיה), בעייה אשר נפוצה לרוב אצל ילדים, יוצרת קושי בראייה מקרוב כתוצאה מכך שגלגל העין מתקצר. חשוב להקפיד על ביצוע בדיקות שגרתיות ומקיפות  אצל רופא עיניים על מנת לאתר רוחק ראייה בזמן במקרים אחרים יומלץ על הרכבת משקפיים לתקופה  של מספר שנים עד להתאזנות רוחק הראייה עד גיל ההתבגרות. בכל מצב מומלץ לבצע בדיקת אבחון מקיפה ולהישמע להמלצת הרופא המטפל.