ליקויי ראייה שכיחים
קוצר ראייה (מיופיה) (סימון: - ) – מוקד התמונה ברשתית נקבע בהתאם לקמירות הקרנית ולאורך גלגל העין. כשיש קמירות יתר בקרנית וגלגל העין ארוך מהרגיל או כששני המצבים מתקיימים, התמונה מתקבלת לפני הרשתית. הראייה למרחק מטושטשת, אך הראייה לקרוב עשויה להיות טובה. הסובלים מקוצר ראייה נזקקים למשקפי ראייה לטווח רחוק. כ-85% ממרכיבי המשקפיים הם קצרי רואי.
אצל כ- 95% מהילדים שסובלים מקוצר ראייה, הבעיה נובעת מתורשה.
אם שני ההורים סובלים מקוצר ראייה קיים סיכוי של כ-80% שגם הילד יהיה קצר רואי ואם אחד ההורים קצר רואי הסיכוי להולדת ילדים קצרי רואי עומד על כ- 25%.
רוחק ראייה (היפראופיה) (סימון: +) – מצב שבו קמירות הקרנית נמוכה וגלגל העין קצר מהרגיל, או ששני המצבים מתקיימים. כך מתקבלת התמונה מאחורי הרשתית. כשרוחק הראייה אינו גבוה והגיל צעיר, ייתכן שלא יהיה צורך כלל בתיקון אופטי כלשהו. בגיל מבוגר יותר, כשתפקוד עדשת העין נחלש, יהיה תחילה צורך במשקפיי קריאה ולאחר מכן גם במשקפיים למרחק. אם רוחק הראייה בינוני או גבוה, יהיה צורך במשקפיים לקריאה ולמרחק גם בגיל צעיר יותר. כ-15% ממרכיבי המשקפיים הם רחוקי רואי.
צילינדר (אסטיגמציה) (מסומן בזווית) – מצב שבו בשל עיוות בקרנית קרני האור אינן ממורכזות, ולכן הן נופלות בכמה מוקדים. הבעיה יוצרת ראייה מטושטשת ולעתים מעוותת. כמעט לכל אדם יש אסטיגמטיזם במידה זו או אחרת. הכינוי "צילינדר" ניתן לתופעה על שם העדשה הגלילית שמתקנת אותה.
זוקן ראייה (פרסביופיה) (סימון : +) – ליקוי ראייה שמופיע אצל מבוגרים, בדרך כלל מעל גיל 40. התופעה קשורה להיחלשות שרירי העדשה ו/או לאובדן גמישות העדשה הטבעית בעין. הסובלים ממנה מתקשים בקריאה ונזקקים למשקפי קריאה. (ראה טכנולוגיית פרסבילאסיק להסרת משקפי קריאה).
עין עצלה (אמבליופיה) – מצב שבו חדות הראייה בעין אחת או בשתי העיניים ירודה מהחדות המצופה מעין בריאה לחלוטין. הגורם לכך יכול להיות פזילה או כל גורם אחר החוסם את הציר האופטי, בצורה מלאה או חלקית (קטרקט, צניחת עפעף). בעקבות חסימת הציר האופטי התמונה שהמוח מקבל מהעין אינה ברורה והוא נוטה להתעלם ממנה. בלי טיפול, חדות הראייה עלולה להיפגע. הטיפול בעין עצלה יהיה אפקטיבי ביותר עד גיל 6, אם כי בגילאי 9-55 ניתן להגיע לתוצאות טובות, באמצעות שיטת נוירוויז'ן, השיטה הראשונה לטיפול בעין עצלה גם אצל מבוגרים. שיטה זו לא פולשנית ומבוססת על סדרה של תרגילים מול מחשב על מנת לאמן את המוח.
מתי רצוי להיבדק?
מחלות עיניים עשויות להופיע בכל גיל ולעתים אי אפשר לזהותן עד שנגרם נזק בלתי הפיך לחדות הראייה או לשדה הראייה. מאחר שברוב המחלות ניתן לטפל אם הן מאובחנות בשלב מוקדם, בדיקות תקופתיות אצל רופא העיניים הן חשובות והכרחיות.
בדיקות תקופתיות חייבות להתבצע על ידי רופא בעל תעודת מומחה בתחום של רפואת עיניים. לכל רופא התמחות משלו, ולכן יש לבחור ברופא שמתאים לצרכיך הרפואיים. רופאים שונים מתמחים בטיפול במחלות שונות, רקמות מיוחדות או בגילאים מסוימים. לדוגמא, ישנם רופאי עיניים המתמחים בילדים, יש רופאים המתמקדים ברשתית ואילו רופאים אחרים עוסקים בקטרקט ובגלאוקומה.