פזילה
פזילה בעיניים, זהו מצב שבו שתי העיניים אינן מתמקדות באותו הכיוון. בעוד שהעין הבריאה ממוקדת לכיוון שבו אנו מתעניינים באותו הרגע, העין השנייה פוזלת לכיוון אחר.
פזילה היא בעיה שכיחה אצל ילדים ותינוקות וברוב המקרים היא מופיעה עד גיל חצי שנה.
בדרך כלל בפזילה העין נוטה פנימה לכיוון האף. סוג אחר של פזילה שבו העין נוטה כלפי חוץ, שכיח פחות ולרוב מופיע בגיל מאוחר יותר. נוסף לשני הסוגים הללו קיים גם סוג של פזילה שבו העין נוטה כלפי מעלה או כלפי מטה.
פזילה אצל תינוקות גורמת פעמים רבות להתפתחות עין עצלה ולפגיעה ביכולת ראיית העומק (תלת-מימד). אם היא מתפתחת בגיל מבוגר בעקבות תאונה או חבלה בראש, היא עלולה לגרום לכפל ראייה.
עין פוזלת יכולה לעיתים להראות כעין תקינה, לכן אם אחד מבני המשפחה סובל מפזילה או מעין עצלה יש לבדוק את התינוק , שכן הנטייה לפזילה היא במידה רבה תורשתית וטיפול מוקדם הוא היעיל ביותר היות שחוש הראייה מתפתח בשנת החיים הראשונה.
ככלל, מכיוון שתינוקות אינם מתלוננים על ליקויים בראייה, מומלץ שכל תינוק ייבדק ע"י רופא עיניים בגיל 4 חודשים עד שנה. בבדיקה מקיפה יכול הרופא לאבחן בעיות כגון: עין עצלה, פזילה, קטרקט מולד, סתימת דרכי הדמעות, מחלות עיניים תורשתיות, צורך במשקפיים או כל חשד אחר.
תיקון פזילה
פזילה ניתנת לתיקון באמצעות ניתוח, במסגרתו משנים את מיקומם של השרירים החוץ עיניים המחוברים לחלק החיצוני של גלגל העין, בהתאם לסטייה של גלגלי העיניים.
מטרת הניתוח היא לגרום לכך ששתי העיניים תתמקדנה באותו הכיוון באופן מתואם והפזילה תקטן בהרבה או תיעלם לחלוטין.
במבוגרים, במרכזים הרפואיים 'עיניים' אנו מבצעים ניתוחים לתיקון פזילה לפי שיטה הנקראת "תפר הניתן להתאמה". שיטה זו מאפשרת למנתח להזיז את השרירים גם למחרת הניתוח על מנת להעלות את סיכויי הצלחה שלו, בשאיפה להגיע ליישור מקסימאלי בין גלגלי העיניים.
ניתוח פזילה בתינוקות וברב המקרים גם במבוגרים מבוצע בהרדמה כללית.