קטרקט וקטרקט בלייזר

מהו קטרקט?

התכונות הביולוגיות החשובות של עדשת העין הן שקיפותה (בכך היא דומה לעדשה של מצלמה) וגמישותה. תכונות אלה מושגות הודות למנגנון תאי מורכב, המאפשר לשמור על רמת מים קבועה בתוך העדשה.

עם השנים מאבדת העדשה משקיפותה ונעשית עכורה. עכירות זו ידועה בשם " קטרקט " או " ירוד " וגורמת לטשטוש בראייה. הירידה בראייה היא הדרגתית ובדרך כלל מתרחשת בשתי העיניים, אך לא באותה חומרה ולא באותו קצב. במדינות העולם השלישי הירידה בראייה בעקבות קטרקט מגיעה לכדי עיוורון ולמעשה זוהי סיבת העיוורון (הניתן לטיפול) השכיחה בעולם.

ישנם כמה סוגים של קטרקט. הסוג השכיח ביותר הוא זה שקשור לגיל מבוגר. כמו כן, קיים גם קטרקט מולד ולעתים קטרקט מתפתח בעקבות חבלה בעין, בעקבות מחלות כגון סוכרת או נטילת תרופות מסוימות. המחלה מופיעה לרוב בגילאי 65-55. כ-40% מהאוכלוסייה מעל גיל 60 סובלת מקטרקט. עם זאת, לעתים קטרקט מופיע גם אצל צעירים.
 

תסמיני מחלת הקטרקט

ירידה בחדות הראייה היא אחד הסימנים השכיחים ביותר להופעת המחלה. בקטרקט מסוגים מסוימים הראייה לקרוב משתפרת דווקא. עוד סימן שעשוי להופיע הוא שינוי מהיר במספר למרחק. במקרים רבים גם שינוי מהיר במספר של המשקפיים, ירידה ביכולת ראיית צבעים וטשטוש וסנוור בנהיגת לילה. כמוכן, קטרקט יכול להופיע בגיל  צעיר יותר כתופעת לוואי של נטילת תרופות (סטרואידים) או על רקע מחלות כלליות. הדוגמא השכיחה ביותר היא סכרת.

בסוגים אחרים של קטרקט (עכירות בחלק האחורי של העדשה) ייתכן סנוור מאור השמש או מפנסי המכוניות בלילה. במקרים אחרים עלול הקטרקט להופיע כדלקת תוך-עינית ואילו קטרקט מולד מתבטא אצל היילוד באישון לבן.  
 

כיצד מאבחנים קטרקט?

רופא עיניים יכול לאבחן קטרקט בבדיקה קלינית פשוטה באמצעות מנורת סדק (לאחר הרחבת האישונים). באותה בדיקה הרופא מודד את הלחץ התוך-עיני, את עצב הראייה ואת מרכז הראייה. לפי הבדיקה הקלינית יידע הרופא אם צריך לשלב את הטיפול בקטרקט עם ניתוחים נוספים.

 

הטיפול בקטרקט

הטיפול המומלץ במחלה הוא ניתוח שכיח וקצר יחסית במסגרתו מוציאים את העדשה העכורה ומשתילים עדשה מלאכותית שקופה במקומה, שנשארת בעין לצמיתות. הודות לטכנולוגיה המודרנית, ניתוח קטרקט אינו מצריך אשפוז. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית באמצעות טיפות עיניים
ובחדרי הניתוח שלנו נמצא גם מרדים שעוקב אחר שלומו של המטופל. ברוב המקרים מבצעים את הניתוח בשיטת "פאקו-אמולסיפיקציה" המתקדמת. מכשיר אולטרה-סאונד זעיר מסיר את העדשה העכורה דרך פתח זעיר של 2 מ"מ, דרכו שואבים את העדשה העכורה. העדשה המלאכותית החדשה מחליפה את העדשה הטבעית ונשארת בעין לצמיתות. שיטת "פאקו" משפרת את הראייה בתוך זמן קצר, מקצרת באופן משמעותי את הניתוח והחזרה לשגרה מהירה. שיעור ההצלחה של הטיפול בשיטה זו גבוהים, הודות לטכנולוגיה המתקדמת ולניסיון הרב של הרופאים המומחים ושל הצוות המיומן ברשת 'עיניים'.
 

קטרקט בלייזר -  הדור החדש של ניתוחי הקטרקט

הטיפול בכיסוי של  כל חברות הביטוח!
קבוצת 'ד"ר לוינגר מדיקל' היא הראשונה שהביאה את ניתוחי הקטרקט בלייזר לארץ.

בניתוח קטרקט בשיטה חדשנית זו, יצירת החתך בקופסית העדשה נעשית באמצעות לייזר במקום באמצעות סכין כירורגית. כמו כן יצירת החתך הזעיר בקרנית, דרכו מוציאים את עדשת העין העכורה ובמקומה מכניסים את העדשה המלאכותית, מבוצעת בדיוק מרבי. במרכזים הרפואיים "עיניים", ההליך הניתוחי מבוצע באמצעות מערכת לייזר מתוחכמת ביותר.

יתרונות הסרת קטרקט באמצעות לייזר: 

  • דיוק מרבי ביצירת הפתח בקופסית העדשה יבטיח מיקום מרכזי ומדויק של העדשה המלאכותית
  • ​דיוק מרבי ביצירת הפתח בקרנית בהתאם לקימורי הקרנית * דרגת בטיחות גבוהה ביותר לניתוח הקטרקט
  • שיטה ניתוחית זו תאפשר לראשונה לשלב בניתוח אחד: הסרת קטרקט תיקון תשבורת הראייה (המספר) ותיקון אסטיגמציה (צילינדר) 
  • פירוק העדשה העכורה בקלות, תוך הפחתה משמעותית בפגיעה בתאי האנדותל שבקרנית. בכך קטן הסיכון להתפתחות בצקת בקרנית לאחר הניתוח.
  • פחות סיבוכים במקרים של ניתוחי קטרקט מורכבים בשל השלבים המבוצעים בלייזר * הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית באמצעות הזלפת טיפות אלחוש לעין * המטופל אינו חש בכאב במהלך הניתוח


למי מתאים הניתוח?
הניתוח מתאים לסובלים מקטרקט בעקבות השינויים שחלים בעדשת העין מפאת גיל מבוגר וכן לצעירים הסובלים מקטרקט בעקבות חבלה בעיניים או טיפול תרופתי.

 

העדשות המתקדמות להשתלת ניתוחי קטרקט

במרכזים הרפואיים "עיניים", לא רק הניתוח להסרת הקטרקט מבוצע בשיטה המתקדמת ביותר. גם העדשה המושתלת נבחרת בתאום עם המטופל, מתוך העדשות המתקדמות הקיימות כיום ובהתאם לליקוי הראייה שלו.

עדשות חד מוקדיות
עדשה מלאכותית בעלת מוקד אחד אשר מתקנת את הראייה למרחק או לקרוב. כאשר מכוונים את המטופל לראייה ברורה למרחק, יתכן שלאחר הניתוח הוא יזדקק למשקפי קריאה. אחד הפתרונות שננקטו כדי להתגבר על התלות במשקפיים הוא לכוון את העין הדומיננטית לראייה ברורה למרחק ואת העין השנייה להשאיר קצרת רואי, כדי לאפשר ראייה לקרוב. אולם לא כל המטופלים מצליחים להסתגל לפער בין העיניים וראיית העומק נפגעת.

עדשות מולטיפוקאליות
הבשורה המהפכנית בניתוחי קטרקט בשנים האחרונות, היא השתלת עדשות מולטיפוקאליות, אשר מספקות יכולת ראייה ברורה הן לרחוק והן לקרוב, בכל עין ולהפחית את התלות במשקפי קריאה לאחר הניתוח.

אחד הפתרונות שננקטו כדי להתגבר על התלות במשקפיים היה לכוון את העין הדומיננטית לראייה ברורה למרחק ואת העין השנייה להשאיר קצרת רואי, כדי לאפשר ראייה לקרוב. אולם לא כל המטופלים מצליחים להסתגל לפער בין העיניים וראיית העומק נפגעת. 
 
לעומת זאת, העדשות המולטי-פוקאליות מתוכננות לאפשר ראייה ברורה למרחק ולקרוב בכל עין ולבטל את הצורך במשקפי קריאה לאחר הניתוח. כיום, ניתוחי קטרקט מבוצעים דרך חתך זעיר וללא תפרים. ויצירת העדשה נעשית על סמך חישוב מדויק באמצעות מכשור מתקדם. עדשה תוך עינית היא תוצר איכותי של הטכנולוגיה המתקדמת ביותר והיא מהווה את הפתרון הטוב ביותר למבקשים לעבור ניתוח קטרקט ורוצים לשפר את איכות הראייה ואת איכות חייהם.

למטופל שנשאר עם צילינדר (אסטיגמציה) או מספר לאחר הניתוח, אנו מבצעים תיקון של המספר בעזרת טיפול בלייזר להסרת המשקפיים ובכך למעשה הופכים את המנותח משוחרר מצורך במשקפיים לקרוב ולרחוק.

הטיפול מבוצע בהרדמה חלקית באמצעות הזלפת טיפות אלחוש לעיניים, ללא כאבים ומסתיים לאחר כ-15-20 דקות. לאחר הניתוח אין צורך לכסות את העיניים ורק להקפיד לא להפעיל עליהן לחץ. ההחלמה מהירה וכבר לאחר מספר ימים ניתן לעבוד כרגיל ולנהוג.



עדשות טוריות
למרות שקטרקט, קוצר ראייה או רוחק ראייה עשויים לבוא על פתרונם ע"י השתלת עדשה תוך-עינית רגילה  חולים הסובלים במקביל גם מבעיה של אסטיגמציה (צילינדר), יזדקקו למשקפיים. בנוסף הם עשויים להזדקק לפרוצדורות ניתוחיות נוספות.אסטיגמציה נגרמת בשל קימור לא שווה של הקרנית (או עדשת העין), כך שפני השטח של הקרנית נראה יותר כמו כדור רוגבי מאשר כדורגל. אסימטריה זו נקראת אסטיגמציה קרניתית הגורמת לראייה מטושטשת והפרעות ראייה, היות ושבירת קרני האור לא ממורכזת בנקודה ספציפית על הרשתית, כפי שקורה בראייה תקינה.האסטיגמציה הקרניתית ניתנת למדידה באמצעות אמצעי הדמיה שונים כגון מיפוי טופוגרפי של הקרנית המאפשר קבלת מידע בנוגע לסדירות או אי סדירות של כל חלקי הקרנית.
הטכנולוגיה הטובה והמומלצת ביותר כיום לחולי קטרקט הסובלים גם מאסטיגמציה, היא השתלת עדשה TORIC IOL המאפשרת תיקון אסטיגמציה בצורה נוחה יותר למטופל, עם שעורי הצלחה גבוהים יותר. העדשה מפחיתה או מבטלת לחלוטין את האסטיגמציה הקרניתית ובמקביל מפצה על העדשה הטבעית. עדשה זו מקנה לחולה שיפור של איכות הראייה ומפחיתה את התלות במשקפיים.

* למרכזים הרפואיים 'ד"ר לוינגר מדיקל' הסכמים עם כל קופות החולים והן משתתפות במימון ניתוח קטרקט.  גם  חברות הביטוח משתתפות במימון ניתוח קטרקט בלייזר.

ד"ר שמואל לוינגר בראיון על ניתוחי קטרקט בלייזר
ד"ר עמי הירש בראיון על ניתוחי קטרקט מתקדמים
דר הירש במילון הרפואי של פרופ קרסו קטרקט בלייזר