PTK
ניתוח לייזר בשיטת PTK
אם אתם סובלים מצלקת או פצע בקרנית חשוב שתדעו שניתוח לייזר מתקדם בשיטת PTK, שנחשב לניתוח בטוח בעל נתוני הצלחה גבוהים, יכול לשפר את איכות חייכם ולהשיב את חדות הראייה שאבדה.
מה זה ניתוח לייזר בשיטת PTK? מתי וכיצד נגרמת צלקת או פצע בקרנית? אילו שיטות טיפול מסורתיות קיימות לטיפול בצלקת או פצע בקרנית ומהי השיטה הטובה ביתר לטיפול? כיצד מבוצע ניתוח הלייזר PTK? מהם הסיכונים האפשריים הקיימים בניתוח לייזר בשיטת PTK? מהם סיכויי ההצלחה של ניתוח לייזר בשיטת PTK? מהן תופעות הלוואי של ניתוח לייזר בשיטת PTK וכיצד ניתן למזער אותן?
שאלנו את המומחים של רשת המרכזים הרפואיים 'עיניים לוינגר' בהובלת ד"ר שמואל לוינגר וקיבלנו את כל המידע שצריך לדעת על ניתוח לייזר PTK.
מה זה ניתוח לייזר בשיטת PTK?
אין הכוונה לניתוח לייזר לתיקון שגיאות שבירה והסרת משקפיים, כי אם לניתוח לייזר טיפולי לשיוף צלקת או פצע בקרנית כתוצאה מאי סדירות ספציפית בקרנית. במהלך הניתוח מסירים שכבות מיקרוסקופיות של שכבת תאי האפיתל (השכבה החיצונית של הקרנית) ומעט שכבה שנימצאת מתחת לאפיתל באמצעות שיוף שטחי של הקרנית באזור הפצע באמצעות קרן הלייזר. המטרה היא להחליק אי סדרים, צלקות או עכירויות שעלולים לפגוע בראייה. ואכן, במקרה של צלקות ועכירויות ניתוח זה מסייע לשפר את חדות הראייה, להפחית תסמינים של ראייה מטושטשת המלווה בהילות וסנוורים והחזרת הבהירות והסדירות למשטח הקרנית. בחלק מהמקרים ניתן לשלב ניתוח לייזר PTK לתיקון אי סדירות בקרנית עם ניתוח לתיקון שגיאת ראייה.
מתי וכיצד נגרמת צלקת או פצע בקרנית?
נחזור מעט אחורנית וננסה להבין כיצד מלכתחילה נוצרים צלקות ופצעים בקרנית? למעשה צלקת או פצע בקרנית יכולים לנבוע ממספר גורמים שונים:
-
פציעות קרנית כתוצאה מטראומה
-
זיהומים בקרנית
-
ניוון בקרנית (הכוונה להפרעות תורשתיות או נרכשות הגורמות לשינויים אגרסיביים במבנה הקרנית)
-
עכירות בקרנית (עקב מצבים כמו קרטיטיס ויראלי, משקעים של סידן או שומנים, בצקת בקרנית)
-
סיבוכים מניתוחים קודמים
התוצאות של סיבוכים אלה עלולות להיות הפרעה במשטח הקרנית, טשטוש בראייה ואי נוחות. סיבוכים אלה עשויים להחמיר עם הזמן כתוצאה מהעדר טיפול ראוי ולהוביל לכדי אובדן ראייה חמור, כיבים בקרנית וליקוי ראייה קבוע. כל אלה עשויים להשפיע על איכות החיים של האדם הסובל מהבעיה ולהשפיע על אורח חייו בצורה יום יומית. מפאת חשיבות הדבר נסקור את אפשרויות הטיפול הקיימות.
אילו שיטות טיפול קיימות לטיפול עכירויות או פצע בקרנית?
השיטות המסורתיות לטיפול, לפני הופעת ניתוחי הלייזר, כללו שימוש בעדשות מגע קוסמטיות, נטילת תרופות, ליטוש מכני של הקרנית ואף השתלת קרנית במקרים חמורים יותר. החיסרון של שיטות טיפול אלה הוא שהן נושאות סיכונים רבים ואף אינן מספקות את התוצאות האופטימליות אליהן היינו רוצים לכוון. מסיבה זו נולד הצורך למצוא שיטת טיפול מתקדמת יותר, עם סיכונים פחותים שיודעת לספק תוצאות טובות יותר לשיפור חדות הראייה. ומכאן נולדה שיטת ניתוח הלייזר PTK.
כיצד מבוצע ניתוח הלייזר PTK?
הניתוח מתמקד באי סדירות של הקרנית והמטרה שלו היא להסיר במדויק שכבות שטחיות של הקרנית, לשם כך נעשה שימוש בקרן לייזר ממוקדת שמאפשרת הגעה לרמות דיוק מרביות. כדי למזער את אי הנוחות הזמנית, המטופל מקבל מראש טיפות עיניים מרדימות. לאחר מכן המנתח מעצב מחדש את הקרנית תוך שימוש בציוד מיוחד ומתקדם.
הניתוח אורך מספר דקות וההחלמה אורכת כשבועיים, עד לצמיחה מחודשת של תאי האפיתל, כאשר המטרה היא שהתאים החדשים יתאחו היטב באזור הפצע. לאחר הניתוח ולמשך כשבועיים ימים, עד לצמיחה מחודשת של תאי האפיתל, נדרש המטופל להרכיב עדשת מגע טיפולית על מנת למנוע מגע של העפעף באזור הליטוש ולהפחית בכך את הכאבים. בנוסף המטופל יקבל משכך כאבים וטיפות אנטיביוטיות למניעת זיהום.
הסיכונים האפשריים הקיימים בניתוח לייזר בשיטת PTK
כמו בכל הליך כירורגי, גם ניתוח בשיטת PTK טומן בחובו סיכונים אפשריים כדוגמת: דלקת, זיהום, תיקון יתר של הראייה או תת-תיקון, ובמקרים נדירים אף אובדן ראייה. בנוסף, חלק מהמטופלים עלולים לחוות רגישות לאור או יובש ואי נוחות זמנית. הגורמים המסייעים להפחית מהסיכונים האפשריים הם שניים: האחד, בחירת צוות רפואי מיומן בעל ניסיון רב בביצוע ניתוחים מהסוג הנ"ל. השני, הקפדה על ההנחיות הרפואיות הניתנות לאחר ביצוע הניתוח.
מהם סיכויי ההצלחה של ניתוח לייזר בשיטת PTK?
ישנם לא מעט גורמים שעשויים להשפיע על הצלחתו של הניתוח כמו למשל היקף ועומק אי הסדירות בקרנית וחומרתה, בריאות העין הכללית של המטופל, וכמובן מיומנות המנתח המבצע את הניתוח. עם זאת, חשוב לציין כי הניסיון בשטח הנגזר מתוך מספר רב של ניתוחי PTK המבוצעים על ידי רשת המרכזים הרפואיים 'עיניים לוינגר' מראה תוצאות מעולות כאשר מטופלים רבים חווים שיפור משמעותי בבהירות הקרנית ובראייה כתוצאה מהניתוח. בכך ניתוח בשיטת PTK נחשב לטיפול מוביל בפציעות, צלקות ואי סדירות בקרנית.
מהן תופעות הלוואי של ניתוח לייזר בשיטת PTK וכיצד ניתן למזער אותן?
כאמור ניתוח לייזר בעיניים בשיטת PTK נחשב ככלל לניתוח בטוח. עם זאת ייתכן ויופיעו תופעות לוואי זמניות שחשוב להכיר כגון: הילות, תנודות ראייה, בוהק. מדובר בתופעות זמניות אשר לא פוגעות בתיפקוד יום-יומי של המטופל וחולפות לבדן. על מנת להסיר כל חשש, חשוב להקפיד לבצע בדיקת מעקב לאחר הניתוח ובכל מצב של סימן שאלה תמיד רצוי ומומלץ להתייעץ עם המנתח שביצע את הניתוח. דרך יעילה להקטין את הסיכון לתופעות לוואי היא הקפדה על הנחיות הטיפול הניתנות לאחר הניתוח על ידי הצוות הרפואי, לרבות שימוש בתרופות מניעתיות.
לסיכום
ניתוח לייזר בעיניים PTK לטיפול באי סדירות בקרנית מציע אפשרות טיפול רבת ערך עבור אנשים הסובלים עכירויות, פצעים או אי סדירות בקרנית. הניתוח אשר נחשב לניתוח בטוח, מאפשר שיפור ראייה, מניעת החמרה וסיבוכים אפשריים וכתוצאה מכך גם שיפור באיכות החיים של המטופל. הניסיון הקליני של רשת המרכזים הרפואיים 'עיניים לוינגר' בהובלת ד"ר לוינגר מלמד כי מטופלים רבים מצאו הקלה ושיפור ראייה באמצעות טכניקת ניתוח לייזר חדשנית זו.
כותב המאמר: פרופ' בוריס קניאזר- רופא עיניים מנתח בבכיר במרכז הרפואי ד"ר לוינגר באר שבע (שבע עיניים לשעבר), מומחה בניתוחי קרנית, קטרקט והסרת משקפיים.