קרטוקונוס

קרטוקונוס (קרנית חרוטית) היא מחלה פרוגרסיבית בקרנית העין שגורמת לשינויים הדרגתיים במבנה הקרנית.

קרטוקונוס (קרנית חרוטית) היא מחלה פרוגרסיבית בקרנית העין שגורמת לשינויים הדרגתיים במבנה הקרנית. 

הקרנית הופכת דקה יותר במרכזה ובחלקה התחתון ומקבלת צורת קונוס. הרקע למחלה יכול להיות תורשתי, אך ייתכנו גם גורמים מקומיים, כמו שפשוף מתמיד של העיניים (למשל בגלל דלקות אלרגיות למיניהן). העיוות במבנה הקרנית גורם לקוצר ראייה ולאסטיגמציה (צילינדר) גבוהה לא סדירה, התמונה אינה אחידה, ולא ניתן לתקנה בצורה מושלמת באמצעות משקפיים.

אפשר לאבחן קרטוקונוס בעזרת מכשירים למיפוי הקרנית כדוגמת EyeSys ,Orbscan. מכשירים אלה ממפים את הקרנית וחלקם מודדים את עובייה. קרנית העין היא השכבה השקופה, הקדמית ביותר של העין, האחראית על השבירה האופטית העיקרית של קרני האור החודרות לתוך העין. התנאי העיקרי להשגת תמונה חדה הוא המבנה הסימטרי של הקרנית ושקיפותה. במחלת הקרטוקונוס הקרנית הופכת דקה ונוצרת אי סדירות בקרנית ובמקרים מתקדמים עכירות בקרנית.
תסמינים נוספים של המחלה הינם: ירידה בראייה, עלייה בקצב מהיר במספר ובצילינדר, פיזור האור בלילה והופעת הילות. 

בחלק מהמקרים קרטוקונוס מאובחן במשפחות שלמות על בסיס תורשתי. לכן, כאשר סימניה מתגלים אצל אחד מבני המשפחה, מומלץ לבצע אבחון לכל בני המשפחה.


קרטוקונוס - דרכי הטיפול

בחלק מהמקרים המחלה קלה ואפשר לתקן את חדות הראייה באמצעות משקפיים או עדשות מגע, אולם לעתים יהיה צורך בהתערבות ניתוחית - מהשתלת טבעות לחיזוק הקרנית, דרך טיפול בקרני UV (קרוס-לינקינג) ועד להשתלת קרנית מתורם.

בשלבים המוקדמים ניתן להגיע בעזרת משקפיים או עדשות מגע רכות לראייה סבירה. אולם, ככל שהמחלה מתקדמת (כשעובי הקרנית יורד וצורתה מתעוותת), ניתן לשפר את הראיה באמצעות עדשות מגע קרטוקוניות מיוחדות, המותאמות בהזמנה אישית עבור עיני המטופל. העדשות "כולאות" שכבת דמעות המקטינה את העיוותים ותורמת ליצירת תמונה חדה וברורה. ברשת "עיניים" קיימת מרפאת קרטוקונוס , במסגרתה מבצעים בדיקות מקיפות ומאבחנים את שלב המחלה. 
במרפאה מציעים לכל מטופל את הפתרון המתאים לו אישית.

בשלבים מאוחרים יותר יזדקק החולה להתערבות כירורגית. אחד הניתוחים הנפוצים והמומלצים ביותר לטיפול עבור קרטוקונוס הוא ניתוח השתלת טבעות תוך קרניתיות אשר נועד לייצב את הקרנית. כאשר מדובר בשלב מתקדם של קרטוקונוס , מומלץ להשתיל קרנית – באופן מלא או חלקי. ניתוח זה נהוג במקרה של ירידה ניכרת בחדות הראייה עקב אי סדירות או עכירות בקרנית. כיום ברשת "עיניים", ישנה אפשרות לבצע את השתלת הקרנית בלייזר בעזרת מכשיר ה"אינטראלייז", תוך ששומרים על חלק מהקרנית המקורית והתוצאה המתקבלת מדויקת יותר.

טיפול חדשני נוסף הוא קרוס-לינקינג (Cross Linking), המבוסס על פעולה ביוכימית המקשיחה את הקרנית. הטיפול בשיטה זו נועד בעיקר לעצירת התקדמות המחלה.

רופאי מרכז עיניים בירושלים על מחלת הקרטוקונוס