גלאוקומה - הגנב השקט של הראייה

מאת: פרופ' ישראל קרמר, דוקטורס, יום חמישי, 25 בינואר 2007

גלאוקומה - הגנב השקט של הראייה


מחלת הגלאוקומה (ברקית) הנפוצה ביותר היא הגלאוקומה פתוחת הזווית, שבה ניקוז הנוזלים מהעין לקוי. המחלה מאופיינת בלחץ תוך עיני מוגבר, נזק לעצב הראייה או נזק לשדה הראייה. כאשר הגלאוקומה מתקדמת ונגרם נזק משמעותי לשדה הראייה ההולך ומצטמצם, מוגבל החולה בפעילויות המחייבות שדה ראייה מלא, כגון נהיגה. בשלביה הראשונים , עשויה מחלת הגלאוקומה "להתגנב" בשקט מבלי שנרגיש כל שינוי או נזק לראייה.
העין היא בעלת מבנה של כדור שאליו מופרשים נוזלים, וכאשר אינם מתנקזים כיאות, הם גורמים ללחץ תוך עיני. למעשה, כאשר קצב הפרשת הנוזלים עולה על קצב הניקוז, נוצר לחץ הגורם לנזק לעצב הראייה ופגיעה בשדה הראייה ובמקרים קיצוניים יותר אף עלול להוביל לעיוורון. לחץ תוך עיני מוגבר זה הינו אחד מגורמי הסיכון העיקריים למחלה.
ניתן למנות מספר גורמי סיכון הקשורים במחלת הגלאוקומה: היסטוריה משפחתית, סוכרת ושימוש ממושך בטיפות עיניים המכילות סטרואידים.
כאמור, מדובר במחלה "שקטה" שאינה מעוררת חשד, ולכן אחוז מסוים מהחולים הלוקים בה נבדקים בשלב מתקדם של המחלה. עובדה הגוררת, עם התפתחות המחלה, פגם ניכר בשדה הראייה הנגרם כתוצאה מנזק בלתי הפיך לעצב הראייה.
לכן חשוב כל כך האבחון המוקדם וממליץ על בדיקת לחץ תוך עיני אחת לשנה עד שנתיים מגיל 60 ומעלה, ובמקרים של היסטוריה משפחתית אף מעל גיל 40. הבדיקה כוללת בדיקת עצב הראייה ובדיקת לחץ בעזרת מכשיר הטנומטר המודד לחץ תוך עיני. כאשר הלחץ התוך עיני מוגבר, גובר גם הסיכון להתפתחות גלאוקומה.
 
הפתעות בדרך להסרת משקפיים
לעיתים מזדמן לי לבדוק מטופלים מעל גיל 50 המעוניינים בניתוח להסרת משקפיים , וכבר במהלך בדיקה שגרתית אני מגלה סימנים לגלאוקומה. כך יכול אדם צעיר יחסית, שלא היה ער להתפתחות המחלה בעיניו, לגלות אותה בזמן. לאחר מכן אפשר למנוע את סיבוכי המחלה ולקבל טיפול בשלבים ראשונים לפני שנגרם נזק בלתי הפיך לעצב הראייה ולשדה הראייה.

אם אכן נמצא כי הנבדק לוקה במחלה, הטיפול הראשוני במרבית המקרים הינו באמצעות טיפות עיניים מסוגים שונים שנועדו להפחית את כמות הנוזל המופרש אל תוך העין או להגברת ניקוזו אל מחוץ לעין. במקרים קיצוניים יותר תידרש התערבות כירורגית או ניתוח לייזר להורדת הלחץ. ככל שהבדיקה מתבצעת מוקדם יותר החשש לנזק קבוע קטן והסיכוי למניעת החמרה גדל.
 
כיום ניתן למצא מספר טכניקות כירורגיות חדשניות, כגון שימוש בצינורית ניקוז ("מיני שנט") העשויה מחומר פולימרי ומנקזת את הנוזלים מתוך העין. מטרת ההליך הניתוחי היא הפחתת הלחץ התוך עיני ביצירת פתח זעיר בעין המנקז את הנוזל אל מחוץ לעין, דרך צינורית פלסטיק זעירה. ניתוחים מסוג זה חייבים להיעשות בידי רופא עיניים מומחה בעל ניסיון בכירורגיה של גלאוקומה. הניתוח מיועד למניעת התדרדרות המחלה, אולם הנזק שכבר נגרם, הינו בלתי הפיך.
מכל האמור לעיל ניתן להסיק כי מחלת הגלאוקומה עשויה לתקוף ללא התראה מוקדמת וללא כל סימנים מעוררי חשד. אם אינה מאובחנת בזמן - היא עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך עד לכדי עיוורון. אף על פי שלא ניתן לרפא אותה, מומלץ להקפיד על בדיקה תקופתית, על מנת לאבחנה בזמן ולמנוע את התדרדרותה.

 

פרופ' ישראל קרמר הוא רופא עיניים מומחה במרכז הרפואי "עיניים".

מחלות עיניים