מזונות מומלצים לעיניים בריאות
כולם יודעים שגזר בריא לעיניים. האם אכן כך? ומה עוד? את כל התשובות והטיפים קבלו מנטורופתית מוסמכת .

מזונות לבריאות העין
ויטמין A – הינו ויטמין חיוני לתפקוד הגוף ובין השאר הוא מסייע על שמירה של מערכת הראייה ואחראי על ראיית לילה. תופעת "עיוורון לילה" עלולה להיווצר כתוצאה מחסר תזונתי בוויטמין A.
בצורתו הצמחית מגיע- מירקות ופירות המכילים בטא קרוטן (ההופך בגוף לויטמין A ) המכיל פיגמנט כתום/צהוב- גזר, דלעת, בטטה, מנגו, משמש, מלון, אפרסמון. אך הוא גם מצוי בירקות ירוקים כגון כרוב, תרד, ברוקולי ועוד.
מהחי הוא מגיע כרטינול (נגזרת של ויטמין A) – ביצים- חלמון הביצה, שמן דגים, כבד עוף ובקר (ואף על פי כן מומלץ להמעיט בצריכה של חלקי פנים כדוגמת כבד), מוצרי חלב ובייחוד חמאה.
*לאנשים מעשנים נטילה של תוסף ויטמין A עלולה להיות בעייתית ועל כן יש להתייעץ עם הרופא לפני תחילת השימוש.
אבץ ויטמיןE וויטמין C- למינרל אבץ תפקיד חשוב בשמירה על בריאותה של הרשתית, אחד המחקרים הגדולים ביותר בהקשר של השפעת התזונה ותוספי מזון על בריאות העין הראה שאבץ בשילוב של וויטמיני E ו C אשר להם תכונות אנטי אוקסידנטיוט, נמצאו כמסייעים במניעה ועיכוב התפתחות של התנוונות מאקולרית תלוית גיל שהיא הסיבה השכיחה ביותר לעיוורון בגילאים מבוגרים. גם לאחר הופעת המחלה יש ביכולתם לעכב את התפתחותה של המחלה מהשלב היבש לשלב הרטוב. הרופא עיניים יכול להמליץ על תוסף תזונה המכיל במינונים טיפוליים את השילוב של אבץ עם הוויטמינים הנ"ל.
מקורות לאבץ בתזונה- מהצומח- אגוזים וזרעים (אגוזי קשיו, פקאן, שקדים, גרעיני דלעת, חמנייה, צנוברים, זרעי שומשום- טחינה).
קטניות- עדשים, חומוס, שעועיות בצבעים שונים ועוד. דגנים מלאים- חיטה מלאה, שיפון, שיבולת שועל. בנוסף נבטי חיטה, שמרי בירה ומיסו.
מקורות מהחי- ביצים, מוצרי חלב, בשר רזה, וחלקי פנים כמו כבד. ספיגתו של האבץ מהחי בגוף נחשבת לטובה יותר.
מקורות תזונתיים לוויטמין E- דגנים מלאים(חיטה, שיפון, שיבולת שועל, שעורה, אורז מלא), קטניות, אגוזים וזרעים, שמנים צמחיים כגון- שמן זית בכבישה קרה, שמן אבוקדו, שמן חמניות, חריע, נבט חיטה פירות- אבוקדו, פפאיה, מנגו, אבטיח ותות שדה.
מהחי- ביצים, חלב ומוצריו, כבד, עוף ודגים.
מקורות תזונתיים לוויטמין C- פירות וירקות- פלפל אדום, קיווי, תות שדה, פירות הדר, בננות, חמוציות טריות ופפאיה. עגבניות, תפו"א וכרובית. ירקות ירוקים- כרוב, ברוקולי, תרד, פטרוזיליה.
לוטאין וזאקסנטין - הינם נוגדי חמצון בעלי פיגמנטים צהובים/כתומים, ממשפחת הקרטנואידים, הם מצויים בריכוז ברשתית באזור מסוים הנקרא מקולה וריכוזם פוחת עם הגיל ובהשפעת התזונה. כתוצאה מכך יש להם תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העין והם עשויים לעזור במניעה ועיכוב של התנוונות מאקולרית תלוית גיל. בנוסף הלוטאין מצוי גם בעדשת העין ומגן עליה כנגד נזקי חמצון ועכירות כגון קטרקט.
הלוטאין והואקסינטין מצויים בירקות כתומים, צהובים ובעיקר בירקות ירוקים.
ירקות ירוקים- תרד, ברוקולי, פטרוזיליה ועלי קייל (עלי כרוב)
ירקות וצמחים כתומים/צהובים- גזר, פלפל אדום, פרחי קלנדולה.
אומגה 3- במחקרים שונים נמצא קשר בין צריכה של אומגה 3 לבין הפחתה והקלה בתסמינים, של יובש כרוני בעין. אחת הסיבות היא שלאומגה 3 תכונות אנטי דלקתיות חזקות המעכבות את התהליך הדלקתי שנוצר בבלוטות המיבומיאן (הממוקמות בשולי העפעפיים) ומוביל לדלקת עיניים כרונית המתבטאת ביובש בעין, גרד, צריבה ותסמינים נוספים.
מקורות תזונתיים לאומגה 3 דגי מים קרים כגון- סלמון/טונה/הליבוט/מקרל ועוד. כיום ישנם גם דגי בריכה המוסיפים להם בתזונה אומגה 3. מקורות צמחיים- זרעי פשתן, זרעי צ'יה, שמן פשתן, שמן קנולה בכבישה קרה.
(במצבים שונים ובייחוד דלקתיים לרוב מומלץ ליטול תוספת של אומגה 3 בכמוסות בכדי להגיע למינון טיפולי בהתייעצות עם איש מקצוע לפני תחילת הנטילה).
*המחקרים נעשו על אומגה 3 מהחי.
כתבה: יסמין אלמוג סטריק
נטורופתית N.D